BMI wordt al lang gebruikt in de geneeskunde en voedingsleer, maar de waarde wordt steeds meer betwijfeld. Als we kijken naar obesitas dan blijkt dat het lichaam en de samenstelling daarvan veel meer relevant zijn dan BMI.

Al begin jaren zeventig werd vastgesteld dat voor een nauwkeurige meting ook de vetmassa van belang was. Dit kon destijds gemeten worden aan de hand van een huidplooi of door lichaamsdichtheid metingen. Je BMI wordt berekend door het lichaamsgewicht in kilogram te delen door het kwadraat van zijn lengte in meters ( kg/m2 ).

In recent onderzoek twijfelt men over de waarde van BMI. Dit komt vooral doordat BMI wordt geassocieerd met vetmassa bij zwaarlijvige mensen. Tot op heden is er er weinig of geen rekening gehouden met de massa van mensen met een normaal gewicht. Laat staan dat er gekeken wordt naar mensen met ondergewicht. Zo kan het voorkomen dat op een bepaalde BMI score de vetmassa sterk varieert. Dit komt doordat andere variabelen, zoals geslacht of leeftijd niet worden meegenomen in de berekening.

Dit laatste kan van belang zijn omdat vrouwen nou eenmaal meer vet hebben dan mannen. Ook hebben ouderen meer vetmassa dan jongeren.

In feite betekend dit dat het gebruik van BMI voorbij gaat aan veel effecten op het lichaamsgewicht van een mens. Kortom, het lichaamsgewicht en het percentage lichaamsvet massa kunnen niet geschaald worden door dezelfde macht. De uitkomst zal variëren door het individu.

Dit kan betekenen dat de BMI meting aangeeft dat je gezonder bent dan je denkt.

user man

BMI berekenen voor man

Check je BMI om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user woman

BMI berekenen vrouw

Je BMI is een van de middelen om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user man

BMI formule

Hier wordt uitgelegd hoe de BMI formule werkt.