Gewichtsconsulente Sonja Bakker beschrijft in haar boeken 'Bereik je ideale gewicht! Een effectief programma om verantwoord af te vallen' en 'Bereik en behoud je ideale gewicht' een methode om af te vallen. Om je gewicht te beoordelen kan je je bmi berekenen.

De methode heeft strikte menuvoorschriften als basis, die je een aantal weken moet volgen. Het dieet gaat uit van 3 hoofdmaaltijden en een beperkt aantal caloriearme tussendoortjes.

Kanttekeningen
Op sommige dagen van de week moeten vrouwen het wat brood betreft doen met een paar beschuiten of crackers. Daardoor krijg je te weinig waardevolle voedingsstoffen zoals vezels binnen. De hoeveelheid calorieën is wel voldoende laag om kilo's kwijt te raken.

Er zijn daarnaast kanttekeningen te plaatsen bij de adviezen en 'feiten'. Zo raadt Sonja Bakker aan om, ongeacht wat men verder drinkt, elke dag 2 liter water te drinken. Dit is absoluut niet noodzakelijk. Een volwassene heeft per dag 1,5 liter drinken nodig. Dit kan water zijn, maar ook thee, vruchtensap of een andere drank.

Ook werkt Sonja Bakker veel met dure merkproducten, terwijl in veel gevallen alle merken van dat product goed zijn. Zo zijn alle magere zuivelproducten zonder toegevoegde suiker en alle soorten halvarine goed en niet alleen het met naam genoemde merkproduct.

Ten slotte staan er verspreid door de boeken voedingskundige weetjes en tips die niet stroken met wetenschappelijk onderzoek, zoals 'van witte wijn krijg je cellulitis', 'fruit reinigt je lichaam' en 'koffie onttrekt vocht aan het lichaam'. Dat geldt ook voor het advies dat je beter een appelbol met bladerdeeg (570 kcal) kunt eten in plaats van 2 oliebollen (samen 320 kcal).

user man

BMI berekenen voor man

Check je BMI om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user woman

BMI berekenen vrouw

Je BMI is een van de middelen om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user man

BMI formule

Hier wordt uitgelegd hoe de BMI formule werkt.