De BMI Formule is gebaseerd op je lengte en je gewicht. De formule zelf is heel eenvoudig en is toe te passen voor mannen, vrouwen en kinderen. Voor kinderen moet je wel rekening houden met een aantal andere aspecten en daarom wijkt deze af van die voor volwassenen. Zowel man als vrouw kunnen ongeacht het geslacht en de leeftijd gebruik maken van de BMI formule.

De BMI formule


Aantal kilo's : (lengte in meters x lengte in meters)".

Je bmi berekenen doe je op de volgende manier. Je deelt je gewicht in kg door het kwadraat van de lengte in meters. Op deze manier kan je bepalen hoe gezond je gewicht is en of er misschien sprake is van ondergewicht, normaal gewicht, licht overgewicht, matig overgewicht, obesitas of morbide obesitas.

BMI lager dan 18,5


In dit geval is je gewicht dusdanig laag dat het een risico kan zijn voor je gezondheid. Indien er sprake is van veel gewichtsverlies in een korte periode dan is het verstandig om even bij je huisarts langs te gaan.

BMI 18,5 tussen 24,9


Bij deze waarden is er sprake van een gezond gewicht. Helemaal goed en hou dit zo vol. Eet gezond en zorg voor voldoende beweging om je gewicht op peil te houden.

BMI 25,0 tussen 29,9


Bij BMI waarden tussen de 25 en de 29,9 is er sprake van overgewicht. Je hebt een verhoogde kans op gezondheidsrisico's zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Zorg ervoor dat je niet verder aankomt. Wellicht is het verstandig om toch te proberen wat af te vallen. Je vermindert namelijk de hiervoor genoemde risico's al door 5 tot 15% van je gewicht af te vallen.

BMI 30,0 tussen 34,9


In dit geval is er sprake van een serieus overgewicht (obesitas). Hierdoor heb je hoog risico op hart- en vaatziekten, diabetes, ademhalingsstoornissen en slijtage van je gewrichten. Probeer je gewicht te verlagen.

BMI 35,0 tussen 39,9


Er is sprake van ernstig overgewicht (extreme obesitas) en je hebt een zeer hoog risico op hart- en vaatziekten, diabetes, ademhalingsstoornissen en slijtage van je gewrichten. Probeer je gewicht te verlagen. Het is verstandig om je gewoonten eens goed onder de loep te nemen. Overweeg het ook om eens te gaan praten met een professional die je kan begeleiden bij het afvallen. Ook een bezoekje langs je huisarts kan verstandig zijn.

BMI groter dan 40,0


Er is sprake van ernstig overgewicht (morbide obesitas) en je hebt een zeer hoog risico op hart- en vaatziekten, diabetes, ademhalingsstoornissen en slijtage van je gewrichten. Het is belangrijk om contact te zoeken met je huisarts. Professionele hulp is belangrijk.

Bereken hier je BMI

user man

BMI berekenen voor man

Check je BMI om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user woman

BMI berekenen vrouw

Je BMI is een van de middelen om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user man

BMI formule

Hier wordt uitgelegd hoe de BMI formule werkt.