Als één partner veel afvalt, kan dat de relatie beïnvloeden en lang niet altijd in positieve zin. Dat blijkt uit een onderzoek van North Carolina State University.

Lynsey Romo bestudeerde 21 stellen van gemiddeld 38 jaar maar met een leeftijd variërend van 20 tot 61. Eén van de partners was in de afgelopen 2 jaar gemiddeld 27 kilogram afgevallen met behulp van een operatie, dieet of leefstijlveranderingen.

Beide partners vulden afzonderlijk vragenlijsten in nadat hun wederhelft zo veel afgevallen was. Ze vertelden hoe ze zich voelden en hoe het gewichtsverlies de relatie had beïnvloed.

​Betere band
Volgens Romo was het gunstigste scenario dat beiden voor een gezonde leefstijl kozen en de ene partner de partner die wilde afvallen steunde. Deze stellen leken een betere band gekregen te hebben.

Zeurpiet
Als de partner die niet hoefde af te vallen de ander niet steunde of weigerde om mee te gaan in veranderingen op het gebied van beweeg- en eetgewoonten, ging de relatie er juist op achteruit.

Ook werd de partner die bezig was met afvallen soms irritant gevonden, omdat deze zich ineens gezond gedroeg en van de ander verwachtte dat die mee zou doen. De afvallers werden soms als zeurpieten gezien, omdat ze wilden dat hun partner ook wat zou afvallen.

​Steun
"Het is belangrijk om van tevoren met je partner te praten. Probeer de ander aan boord te krijgen, om ook af te vallen of in ieder geval degene die wel probeert af te vallen te steunen", zegt Romo.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het tijdschrift Health Communication.

 

 

user man

BMI berekenen voor man

Check je BMI om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user woman

BMI berekenen vrouw

Je BMI is een van de middelen om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user man

BMI formule

Hier wordt uitgelegd hoe de BMI formule werkt.