Waarom je BMI een niet accurate weerspiegeling van je gezondheid is

De beste manier om te controleren of je gewicht gezond is, is om je body- mass index ( BMI ) te berekenen. Toch? Nee, niet per se, aldus een onlangs gepubliceerd artikel in het tijdschrift Science. Er wordt geopperd dat je BMI berekenen een niet nauwkeurig beeld geeft van je metabole gezondheid.

In het perspectief van twee onderzoekers van de Perelman School of Medicine aan de Universiteit van Pennsylvania wordt aangegeven dat BMI je niet alles verteld. Het punt is dat je BMI eigenlijk alleen je gewicht en lengte weergeeft. Aldus Rexford Ahima, een professor in de geneeskunde en de directeur van het Instituut voor Diabetes, obesitas en Metabolisme bij de Universiteit van Pennsylvania. De BMI meting gaat voorbij aan zaken zoals de familiegeschiedenis, spiermassa en waar het overtollige vet zich bevindt.

In principe is dit niet nieuw. Onderzoekers weten al lang dat BMI slechts een zeer beperkte indicatie van de algehele gezondheid weergeeft.

Hoe je BMI verkeerd uitgelegd kan worden

Spieren wegen meer dan vet. Zo kan het BMI van een gespierd hoger zijn dan het BMI van een minder gespierd persoon met dezelfde lengte.

Waar het vet zich bevind op je lichaam is ook een belangrijke factor. Mensen met overgewicht kunnen een gezonde bloeddruk, bloedsuiker en cholesterolgehalte hebben, maar dat is waarschijnlijk het geval zijn als ze minder buikvet hebben en meer onderhuids vet zegt Ahima.

Wat u moet gebruiken in plaats van de BMI berekening?

Om de bovenstaande redenen is uw BMI slechts een van de vele hulpmiddelen. Een ander belangrijk hulpmiddel is bijvoorbeeld uw taille omtrek. Gebruik de Body Shape Index meting om een inschatting te maken van uw gezondheid.

user man

BMI berekenen voor man

Check je BMI om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user woman

BMI berekenen vrouw

Je BMI is een van de middelen om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user man

BMI formule

Hier wordt uitgelegd hoe de BMI formule werkt.