Is ABSI effectiever dan BMI? Onderzoekers hebben onlangs vastgesteld dat je lichaamsvorm een betere voorspelling is van sterfte dan de traditionele body mass index (BMI). Volgens onderzoek gepubliceerd in de online jounal PLoS ONE is door middel van ABSI beter te voorspellen wat het risico is van iemand om te overlijden dan de Body Mass Index. BMI wordt gebruikt om de risico's in verband met obesitas te kwantificeren .

Wat is ABSI? We zullen even uitleggen wat ABSI is. In tegenstelling tot BMI, bevat de berekening van ABSI de tailleomtrek. Het is een andere meting die gebruikt voor het schatten van lichaamsvet. De extra factor helpt om het verhoogde risico dat mensen lopen in beeld te brengen. Let wel, de methode is met name gericht op mensen die het meeste van hun vet rond het midden van hun lichaam dragen. Het beteft de zogenaamde 'appel' vorm van het lichaam.

De grootste kritiek op het BMI systeem voor de vaststelling van obesitas is dat het geen onderscheid maakt tussen spier-en vetmassa. Je kunt dus niet zeggen of je te veel vet hebt of dat je gespierd bent. Het onderzoek naar ABSI toont aan dat teveel vet daadwerkelijk bijdraagt aan de kans te overlijden aan obesitas.

ABSI bleek een sterke indicator van mortaliteit met sterfgevallen stijgt met een factor 1,13 per increament in ABSI . Mensen in de top 20 % had een 61 % hoger risico op overlijden dan die in de onderste 20 % . Wat betekent dit?

Bereken uw ABSI hier

user man

BMI berekenen voor man

Check je BMI om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user woman

BMI berekenen vrouw

Je BMI is een van de middelen om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user man

BMI formule

Hier wordt uitgelegd hoe de BMI formule werkt.