Het controleren van je tailleomtrek is de beste manier om je totale lichaamsgewicht te beoordelen. Uit een nieuwe studie blijkt dat het meetlint een meer nauwkeurige meting van gevaarlijke gewichtstoename is dan de controversiële Body Mass Index (BMI).

Momenteel wordt door de meeste artsen het BMI gebruikt om te berekenen of een patient te dik is en daardoor het risico loopt op ziektes die voortkomen uit overgewicht. Denk bijvoorbeeld aan een hoge bloeddruk of hart-en vaatziekten. Omdat je bij de BMI formule enkel kijkt naar de lengte en het gewicht is er een risico dat bepalende factoren zoals spiermassa en zware botstructuren niet worden meegenomen. Daar komt nog bij dat er niet wordt gekeken naar het lichaam. Zo lopen appel vormige mensen een groter risico op gezondheidsproblemen dan mensen met een normaal postuur..

Bereken je BMI

Het onderzoek uitgevoerd door de Oxford Brookes Universiteit controleerde de gezondheid van 2917 mensen van 16 jaar en ouder. Een derde van deze mensen werd volgens de BMI formule als 'normaal' geclassificeerd terwijl dit volgens het meetlint niet het geval zou zijn.

user man

BMI berekenen voor man

Check je BMI om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user woman

BMI berekenen vrouw

Je BMI is een van de middelen om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user man

BMI formule

Hier wordt uitgelegd hoe de BMI formule werkt.